12.7.11

kadın başına yalnız





Kadın kişi, yalnız başına gezmek isterse ne yapsın?
İnsan yalnız başına gezmek isterse ne yapsın? Şeklinde de sorulabilir bu soru, ama gezme üzerinde okuduğum yazıların çoğu, kadının yalnız gezme sorunsalına odaklanmış olduğu için konuyu daralttım ve dünyada gittikçe yaygınlaşan yalnız gezme trendini  “kadın kısmı” için inceledim.
Eskiden bu soru, ancak mecbursa diye bir cevaplanabilirken artık bu soruya farklı cevaplar veriliyor. “Travelling alone” diye arama yapınca 116.000.000 sayfa çıkabiliyor karşınıza. Fakat kaynaklar yabancı olunca kültüre de yabancı kalıyor biraz. Misal, Amerika’da bir gezgin kadının yalnız başına geziye çıkmadan önce yapması gereken ilk şey US State’e  gideceği ülke kendisi için güvenli midir değil midir?  diye danışmak. Türkiye’de böyle bir durumda kime danışılır, ne cevap alınır bilinmez  ama ne işin var yalnız başına otur oturduğun yerde şeklinde bir cümle duymak mümkün olabilir. Yada ,Neden, niçin  yalnız başına gidiyorsun? Gibi sorulara maruz kalınabilir.
Ağırlıklı olarak artıları ve eksileriyle yalnız gezmeyi, bir de kadınsanız ne tür septik önlemler almanız gerektiğini anlatan bir yazı okuyacaksınız birazdan ama   “You are travelling solo, not alone” başlıklı The Guardian daki bir yazı tek cümleyle durumu anlatabiliyor. Sık sık yalnızlık vurgusu yapılmasına rağmen bu solo geziler  insanın çevresiyle çok daha fazla iletişime geçmesini sağlıyor. Yani bir kez daha hiçbir şey dışarıdan göründüğü gibi değil. Yalnız gezmek,  yalnız başına gezmek değil.

İyi tarafları, kötü tarafları;
Sadece kadınlar değil tüm cinsler için, yalnız gezmenin en güzel tarafı, yalnız olman ve ne yapıp ne edeceğini söyleyen kimsenin olmamasıdır. Canın hiç bir şey yapmak istediğinde, buraya kadar geldim gezmeliyim diyen iç sesin dışında seni zorlayacak kimse de yoktur üstelik. Yalnız gezmek sınırsız özgürlükte kendini bulmak değil de nedir bu durumda.

İstediğin zaman konuşup istediğin zaman susabileceğin tek yer yine bu gezilerdir. Alaka kurmakta zorlananlar için açıklayalım hemen. Susma hakkını kolay kolay kullanamaz insan standart mekanında. İlgili ilgisiz her soruya maruz kalan insanlar için yalnız seyahat bir ilaçtır. Konuşmak istemese kafasını iki yöne sallayarak konuşulan dili anlamadığını ifade eder ve gereksiz her nevi muhabbetten bir baş hareketiyle kurtulabilir. 
Normal şartlarda yanındakilere ayıp olmasın diye doğru düzgün müzik dinleyemez insan seyahatlerde, La Sagrada Familya’yı gezerken Alan Parsons Project ne güzel gider oysa. Kamboçya’da Dead Kennedys’den Holiday in Cambodia’yı dinlerken  gördüklerini daha farklı değerlendireceğine de emin olabilirsin. Müzikle gezilen kentler daha da bir hafızaya kazınıyor üstelik. Çevrendeki insanların müziğin ritmiyle hareket etmeleri de cabası.
Esnek rotalar, hız, sinir bozmayan karar değiştirmeler bu gezilere özeldir. Gezginin çevresindeki yerel insanlar ve diğer gezginler ile iletişim kurma isteği en üst seviyededir. Sosyal medyanın bu konuya da el atmasıyla yalnız seyahat edenlerin kendileri gibi seyahat eden diğer gezginlerle irtibatı kolaylaşmış olması da yalnız gezmeye eğilimi arttırıyor. www.couchsurfing.com bunlardan biri. 
Yalnız seyahat edenleri, macera yüklü aktiviteler aracılığıyla küçük gruplar halinde bir araya getiren ve yolculuklarını paylaşmalarını organize eden Gap adventures, Exotissimo, Intrepid Travel gibi çeşitli firmalar da var. http://www.facebook.com/gapadventures


Gelelim yalnız bir kadın gezgin olmanın zorluklarına ve yolculuk öncesinde ve yolculukta alınacak önlemlere. Yazının başında belirttiğimiz ABD vatandaşı bir gezgin olup, devlete danışamadığınız durumlarda, gitmeden önce  gideceğiniz yerler hakkında bir bilene danışmanızda fayda var. Bunun için şahsen tanışıklıklarınız dışında gezi siteleri forumları üzerinden bilgi edinebilirsiniz. www.geziyorumları.com  bu sitelerden biri. Dünyada ise bu sitelerin çok fazla örneği var. Sadece kadınların birbirleriyle iletişime geçerek yalnız gezme ile ilgili deneyimlerini paylaştığı  www.thelmaandlouise.com sitesi adı nedeniyle de favorilerimden biri. http://www.justyou.co.uk/ sitesi ise  solo seyahatçiler için hazırlanmış İngiltere’nin bu alanda bir numaralı seyahat sitesi olduğu iddiasında bir site.

Yalnız gezmeyi kafasına koyup gideceği ülkede sosyal fayda sağlayacak bir aktivite içerisinde olmayı düşünen gezginler için ise gönüllüğü ayağına kadar getiren bir adres son olarak http://www.i-to-i.com/volunteer-projects  Himalayalar’da kimsesiz çocuklara İngilizce öğretmek, Avustralya’da doğa koruma çalışması gibi gönüllülük seçenekleri sunarken, yalnız gezerimizi kanatları altına alıyor aynı zamanda.

Korkusuz kadın gezginimiz, bir grup organizasyonuna katılsın yada katılmasın gezi öncesi  yapacağı araştırmalar çok önemli.  Seyahat kitaplarında yalnız kadın gezginler için bir bölüm oluşmaya başlaması bağımsız kadınların dünyadaki dolaşım yoğunluğunun bir sonucu. Bu bölümlerde olası belalardan uzak kalmayı sağlayacak bilgiler olabiliyor. Örneğin, Bolivya’da bir kadının yalnız başına bira içmesinin pek hoş karşılanmadığını biliyor olmak bir kadını zor durumda kalmaktan da kurtarabilir.


Konaklama, kalacak güvenli yer araştırması yapmış olmak, mümkünse gidilecek bölgenin dili ile ilgili ufak bir eğitim almak, hırsızlığa karşı önlem almak, nakit para yerine seyahat çeki kullanmak, güvenlik problemi olan yerlerde gece geç saatte dışarıda olmamak her gezi için alınacak tedbirler aslında.
Turist gibi davranmamak da önlemlerden biri, abartıya kaçmadan geleneksel kıyafetler giymek bunu sağlayabiliyor ama bu geleneksel kıyafetin yaygın olarak kullanıldığından emin olmakta fayda var. İstanbul’da Fes giyerek dolaşan bir turistin durumuna düşmemek için kültürü iyi tanımak önemli.

Fark ettim de yalnız gezmenin kötü taraflarını anlatmamışım. Deneyip keşfetmek size kalıyor bu durumda. Bu sizin maceranız ve denemeden neler olacağını bilemeyeceksiniz. Sonuçta korkmak değil önlem almamak ayıp ve unutmamak gerekiyor ki yalnız olmak, yalnız olmuş olmayı istemekten çok daha iyidir.


İyi yolculuklar.

13 yorum:

  1. Çok sevdim bu yazıyı .. Solo seyahat ha.. ismi bile güzel..

    YanıtlaSil
  2. kendisi nasil güzel tahmin edin artik :)
    tesekkur ederim..

    YanıtlaSil
  3. bana göre değil yalnız gitmek, canım sıkılır benim,konuşmadan duramam, gördüğüm şeyi benle beraber başkası da görsün isterim,aynı karede fotoğrafım olsun diye yanımdakine sarılıp sekiz olup foto çekmeyi severim. ben korkarım bilmediğim yere yalız gitmekten. Napayım ben korkağın tekiyim:) beyoo yaa hadi yine beraber bir yerlere gidelim :)

    YanıtlaSil
  4. ben de hem öyleyim hem böyle:)
    tek başına gezerken, insanlarla istediğin zaman iletişime geçip, istediğin zaman kendi başına kalabilme durumu özellikle kulağa çok hoş geliyor.
    Yanlız olduğun için bir dağ köyünde, köy öğretmeninin evine konuk olur, yeni bir dünyaya tanık olursun yada tek başına yemek yemek istemezsen, hiç tanımadığın insanların masasında kadeh tokuşturur, ilginç hayat hikayeleri dinlersin.
    Arkadaşlarınla gezmenin en güzel en özel ve en zevkli yanı ise, seyahat dönüşünde seninle aynı anı yaşamış biriyle konuşabilmek.
    .... hani asyada amerikan folk dinlediğimiz barda bir kız var dı ya, ingiliz miydi, iskoç muydu o kız?... dersin hatırladığın anın güzelliğiyle kendi kendine sırıtırken seni anlayacak birinin olması, güzelliği ikiye katlayıverir:)

    YanıtlaSil
  5. ingilizdi ama iskoça benziyordu dersin.. kizin bakişarı aklına gelir.kadının bir başka kadını bakışlarla anlamasına örnek o akşamı hatırlayınca gerçekten de kendi kendine sırıtırsın :)

    YanıtlaSil
  6. solo tanımlaması iyi olmuş
    öbür türlü ezik gibi oluyordu
    pek cool

    irem_k

    YanıtlaSil
  7. yalnız gezmek değil de sevgiliyle gezmek en güzeli.koca demedim dikkatinizi çekerim:)))

    YanıtlaSil
  8. sahsen kendim tek basima gezmeyi hic istemem yani tadi olmaz en azindan bir arkadasim yada esim yada kardesim olmali bence böyle gezmek daha güzel eglenceli olur ama tek basina düsünmem acikcasi ama tabi zevkler ve renkler tartisilamaz

    YanıtlaSil
  9. :) "yol" varsa.ben varımdır.muhakkak! :)

    "blog" olayının ruhuna ve lafzına uygun bir çalışma olmuş blogunuz.takip edilesi..saygı ve sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  10. tesekkur ederim.. bu yolculuk gittikce daha keyifli hale gelecek ve yalniz gorusede aslında he birlikte :)

    YanıtlaSil
  11. ÇOK teşekkürler!! güzel bir yazı. ilk defa solo travelling hakkında turkce ve dogru duzgun bir yazı okudum!! :)

    YanıtlaSil
  12. Merhaba, yanlız dünya gezmeyi ben de düşünüyorum. 23 yaşında bir bayanım, ve her gün solo travel hakkında pek çok bilgi alıyorum. En önemli source benim için Legalnomads.com 'dir. Bayan olarak 5 yıla yakın geziyor ve kadın başına yaşadıklarını bir post'da anlatıyor. kadın olarak tek başına gezmek yanlış, tehlike, aptalca değil illa. Elbette tehlike ver, çünkü dünya çapında, evinde bile kadınlar dünyanın 4 bir yanda tehlike altında. Her zaman öyleydi. Ama o korku bizi tek başımıza gezmek için geri tutmamalıdır. sonuçta hata kadın olarak tek başına gezmek değil, değildir. Ben evde'de problem yaşıyorum, bu hayalimi gerçekleştirmek için. Annem ve abim çok karşı, başıma bir bela gelicek diye korkuyorlar. Tek başına olmaz. Evlenip naaparsan yaparsın, tek başına (namussuzluk) gibi davranamazsın diye diyorlar. Ama ben böyle konuşmalara çok karşıyım. Ne kadar da evde ki tehlikeden oranın bi farkı yok dersem girmiyor... Bakalım neolucak, ama ne olursa olsun, ben 2013'de çıkmak istiyorum. Post için teşekkürler, bende bayan solo traveler konusunda bir türkçe yazısını arıyordum ve gayet iyi anlatmışşın. Teşekkürler

    YanıtlaSil